Wie is Paulien Louwerier-Sebestyen RV?

Heel kort: Ik ben geboren op 10 december 1965 Amsterdam. Na een aantal omzwervingen ben ik in Vinkega gekomen, daar is dit verhaal begonnen:

Genietend van een goed glas wijn begon ik me af te vragen waar wijn eigenlijk vandaan komt, wat is wijn, hoe wordt het gemaakt?

Dus ik ben gaan zoeken. Eerst kwam  ik alleen maar cursussen tegen die gingen over het proeven van wijn maar dat wou ik niet. Ik wilde een meer  "technische" achtergrond. Oenologie dan? Tsja, universitair in Frankrijk of Duitsland? Nee, dat ging me te ver. Letterlijk en figuurlijk.

Eindelijk kwam ik tegen wat me aansprak "Wijnbouw in Nederland" gegeven door Piet van Rijsingen in Gendt.

Voorbereidend op de cursus en voor mijn eigen oefenmateriaal ben ik op zoek gegaan naar druiven die bij ons zouden kunnen groeien. De keus gemaakt voor Leon Millot, Marechal Foch en Pinotin. Van deze 3 rassen heb ik 3 planten gekocht, in een pot gezet en op 3 verschillende plaatsen in de tuin (2000m2)  gezet om te kijken waar ze het beste groeiden.

Het jaar daarop keuze gemaakt voor de definitieve plek en daar hebben we de bodem geschikt laten maken om de wijngaard aan te leggen . 45 stokken op 200m2.

De wijn die ik gemaakt heb is redelijk tot goed. Behalve oogst 2018. Weet iemand hoe je wijnazijn moet maken? :-)

Na de cursus wijnbouw ben ik toch verder gegaan met cursussen gericht op het proeven van wijn, SDEN 2 en SDEN 3. En een logisch gevolg voor mij was om daarna de Vinologenopleiding aan de wijnacademie in Maarn te gaan doen.

Nu geef ik wijnproefavonden, op locatie of bij mij thuis, met uitzicht op de wijngaard.

Ik kan ondersteuning geven bij diverse wijncursussen (bijles). Verder blijf ik lekker experimenteren met wijn maken.

Tijdens de vinologenopleiding ben ik erachter gekomen waarom mijn wijn, zeg maar, niet-Europees smaakt. Het is een wijn hoog in zijn zuren, met een aparte geur. Dat is dus typerend voor de hybride rassen Leon Millot en Marechal Foch.

Een leuk weetje: tot ongeveer de jaren 1980 werden deze rassen veel verbouwd in Amerika en Canada. Daar waren ze eraan gewend. Maar op de Europese markt kregen ze geen voet aan de grond. Pas toen ze daar overgingen op de meer gangbare rassen rees de export ook exponentieel. Dat de dollarkoers daalde speelde ook handig mee :-)

Na de oogst van 2020 ga ik zo'n driekwart vervangen voor Cabernet Cortis en Cabernet Cantor. Ook rassen die speciaal ontwikkeld zijn voor ons klimaat maar dan meer richting de bekende smaken.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.